JB1

Jeugdbrandweer Zuid-Grunn

Jeugdbrandweer Zuid-Grunn, iets voor jou?

Ben jij tussen de 12 en 15 jaar en heb je interesse in de brandweer? En wil je graag de basis leren van het brandweervak? Kom dan bij de jeugdbrandweer Zuid-Grunn. Speciaal bedoelt voor actieve jongens en meiden uit de regio Stadskanaal, Ter Apel, Vlagtwedde en Bellingwolde.

Aan de slag met je team!

Bij de jeugdbrandweer leer je van alles op brandweergebied. Je gaat aan de slag met brandbestrijding, redt slachtoffers en leert van alles over techniek in de breedste zin van het woord. Bij de brandweer ben je nooit alleen, in teamverband onder leiding van ervaren volwassen brandweermensen ga je wekelijks aan de slag.

Net als bij de echte brandweer ruk je uit naar een incident, zit je in een echte tankautospuit, heb je echte jeugdbrandweerpakken aan en werk je met echt gereedschap. Je werkt in teamverband als manschap, bevelvoerder en pompbediener. Teamgeest, goed met elkaar kunnen communiceren en elkaar helpen zijn dan heel belangrijk, want vertrouwen is de basis van een goed brandweerteam.

In het brandweervak krijg je te maken met uiteenlopende situaties van brand, tot auto-ongelukken en ongevallen met gevaarlijke (chemische) stoffen. Bij de jeugdbrandweer leer je op een veilige en verantwoorde manier in een team in te spelen op deze uitlopende situaties. Uiteraard werk je niet met echt vuur en zul je nooit blootgesteld worden aan gevaarlijke situaties, wel worden alle scenario’s fictief, maar realistisch nagebootst.

Voor wie?

Vanaf je 11e ben je welkom bij de jeugdbrandweer. Je start dan in de junioren-groep, waar je met leeftijdsgenoten tot en met 15 jaar oefent. Je werkt in de praktijk bij brandbestrijding met lage druk. Vanaf je 16e ben je welkom bij de aspirantengroep. Je vaardigheden worden uitgebreid met werken met hoge druk. Tot je 18e ben je welkom bij de jeugdbrandweer. Na je 18e zul je helaas de jeugdbrandweer moeten verlaten, maar kun je wel solliciteren bij een regulier brandweerkorps.

Deelnemen aan brandweerwedstrijden

De jeugdbrandweer is meer dan wekelijks alleen in de praktijk oefenen; voorafgaand aan de oefenavond neem je thuis je theorie door. Hiervoor krijg je een speciale lesmap. Tijdens de oefenavonden wordt de theorie doorgenomen, zo weet je wat je daarna in de praktijk te wachten staat. Na de theorie ga je in de praktijk aan de slag, maar uiteraard is dit niet vrijblijvend. Jeugdbrandweer Nederland organiseert namelijk meerdere brandweerwedstrijden per jaar. Na enige tijd oefenen kun je met je team van Jeugdbrandweer Zuid-Grunn deelnemen aan de wedstrijden. In het najaar zijn er de ‘onderlinge wedstrijden’ en in het voorjaar de landelijke competitie. Een mooi moment om je kennis en kunnen te laten zien en tevens te kijken waar je qua niveau staat vergeleken met andere jeugdbrandweerploegen.

Wil je meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden? Lijkt het je leuk kennis te maken met de jeugdbrandweer? Vanaf medio september 2016 start Veiligheidsregio Groningen, cluster Zuid met Jeugdbrandweer Zuid-Grunn. Hieronder vallen de brandweerposten Bellingwolde, Stadskanaal, Ter Apel en Vlagtwedde. Woon jij in deze regio en is je interesse gewekt? Neem dan contact met ons voor een afspraak of schrijf je direct in. Je wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en wie weet wordt jij dan straks lid van Jeugdbrandweer Zuid-Grunn!

Voor wie: Jongeren tussen de 12 tot 18 jaar (junioren 12-15 jaar en aspiranten 15-18 jaar)
Waar:                 Standplaats kazerne Stadskanaal
Tijd: 19.00-21.00 uur op donderdag
Aanvang: 1 september 2016
Contact: zuid@vrgroningen.nl
   
Hoofdjeugdleider: Maj-Britt Smits
Jeugdleider Bellingwolde: Fien Zorn
Jeugdleider Stadskanaal: Menno Alberts
Jeugdleider Ter Apel: Elise Pastoor
Jeugdleider Vlagtwedde: Klaas Jan Niestijl
Materiaalbeheerder: Kevin Scholte
 

N.B.: Omdat de Jeugdbrandweer Zuid-Grunn geheel nieuw van opzet is, wordt er eerst gestart met een juniorengroep. Ben je tussen de 15 en 18 jaar en wil je ook bij de jeugdbrandweer? Geef je dan gewoon op, spoedig zal er ook gestart worden met een aspirantengroep.

Antwoorden op veel gestelde vragen vind je hier.

Onderdeel van Veiligheidsregio