Werken bij de Brandweer

Werken bij de brandweer als vrijwilliger!

Ik, vrijwilliger bij de brandweer?

Met die 30 seconden omkleedtijd ben je er natuurlijk nog niet. Onze ideale kandidaat voldoet ook nog aan de volgende voorwaarden:

 • heeft minimaal een afgeronde opleiding op MBO3 werk- en denkniveau;
 • is 18 jaar of ouder;
 • heeft een goede gezondheid en conditie;
 • staat stevig in de schoenen;
 • denkt na, durft wel, maar is dus niet roekeloos;
 • is praktisch ingesteld;
 • heeft een teamgeest;
 • heeft een bestendige dagbesteding, is dus niet werkzoekende of nog schoolgaand. (Huisman of -vrouw is natuurlijk prima!);
 • kan de brandweerpost binnen 3 minuten bereiken vanaf het woon- en werkadres.

Herken je je in de bovenstaande voorwaarden, dan komt de brandweer voor jou wel heel erg dichtbij!

 Onderstaande promotiefilm is afkomstig van de brandweer Amsterdam-Amstelland:

Stadskanaal heeft u nodig!

De post Stadskanaal heeft dringend versterking nodig! Iedereen die de informatie op deze pagina interessant genoeg vindt en zich herkend in de geschetste profielen is hierbij van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen. 

Neem dan rechtstreeks contact op met het bureau brandweer. Tijdens kantooruren: 088-1625045 of via zuid@vrgroningen.nl.
Wij brengen u dan snel in contact met de ploegchef van Stadskanaal.

Onze 3 andere posten hebben op dit moment geen vacatures, maar daar kan soms snel verandering in komen. U mag uw belangstelling altijd aangeven.

Vrijwilliger? Parttimers!

De bekendere aanduiding vrijwilliger voor brandweermensen die geen beroepsaanstelling hebben is niet meer correct, gezien de inspanningen die men voor het brandweerwerk over heeft en de vergoedingen die men ontvangt. Dan doet de term parttimer meer recht aan onze brandweermensen. Het zijn niet alleen de uitrukken waar je je tijd voor moet vrijmaken, maar de nodige opleidingen, oefeningen en eventuele bereikbaarheidsdiensten (consignatie) vragen om jouw vrije tijd. Maar je krijgt er wel wat voor terug!

Opleidingen

Een brandwacht ben je niet zo maar, het is voor de meeste mensen geen alledaagse bezigheid. Een gedegen voorbereiding door opleiding en door oefeningen en de ervaringen die je in de tussentijd opdoet, zullen je in de loop van de jaren vormen tot een goed brandwacht.

De eerste opleiding is de 'Manschap' opleiding en wordt net als de meeste opleidingen gegeven door Brandweeropleidingen Noord. De opleidingslocaties zijn meestal bij een brandweerpost in het Noorden, dit kan ook in Stadskanaal zijn. De keuze wordt gemaakt op basis van de herkomst van de cursisten en de beschikbaarheid van de locaties.

De Manschap opleiding wordt in de avonduren gegeven en vergt één avond per week. Dit gedurende twee najaarseizoenen (september-juni). De theorie- en praktijkexamens worden aan het einde van de opleiding door het Instituut Fysieke Veiligheid afgenomen. Het verkregen diploma is een landelijk erkend document, er is immers geen verschil in beroeps- of parttime brandwachten.

Na de opleiding Manschap zullen er nog meer opleidingen worden aangeboden, dit op basis van behoefte van het korps en het al dan niet aansluiten aan jouw ambitie of geschiktheid. Te denken valt aan specialistische functies als:

 • Brandweerchauffeur (nog geen groot rijbewijs? Wij stellen je in de gelegenheid ook dat te halen!)
 • Voertuigbediener Tankautospuit (pompbediener)
 • Voertuigbediener Redvoertuig (hoogwerkerbediener)
 • Verkenner gevaarlijke stoffen
 • Instructeur
 • Bevelvoerder

Wervingsgebieden

Onze parttimers moeten zowel vanuit huis als hun werkadres snel op de post kunnen komen. Als stelregel hanteren we 3 minuten (Bellingwolde 5 minuten). Je kunt aan de hand van de onderstaande kaarten bij benadering zelf bepalen of je in het wervingsgebied woont en/of werkt. De straten die in ons wervingsgebied liggen zijn met een donkerblauwe en groene kleur aangegeven.

 Wervingsgebied post Bellingwolde:

Wervingsgebied post Stadskanaal:

Wervingsgebied post Ter Apel:

Wervingsgebied post Vlagtwedde:

Vrijwillig, maar niet voor niets!

Elke verrichting voor de brandweer wordt vergoed. Dit zijn activiteiten die vooraf bekend gesteld zijn, zoals oefeningen, cursussen of vergaderingen en natuurlijk de niet te plannen oproepen voor brand of hulpverlening. Voor het eerste geldt een laag tarief, voor brand of hulpverlening geldt een hoog tarief. Deze tarieven hebben een directe relatie met de uurtarieven voor de beroepsbrandweer.

Naast de uurvergoedingen worden ook de consignatiediensten vergoed en krijgt elke parttimer een jaarvergoeding. Deze jaarvergoeding is onder meer een compensatie voor de extra uitgaven als energiekosten voor het opladen van de oproepontvanger, de telefoonkosten en extra bewassingen van de privé-kleding.

Tarieven per 1-2-2012
 
Functie:
jaarvergoeding
uurbedrag oefeningen,  cursussen e.d.
*Indien langer dan 4 uren achtereen
 
 
uurbedrag voor brandbestrijding en hulpverlening
aspirant-manschap a
322,00
9,96 of 12,41*
18,62
manschap a
322,00
11,45 of 14.34*
21,51
manschap b
322,00
12,69 of 15,87*
23,80
brandmeester
483,00
15,90 of 19,93*
29,89

De posten Vlagtwedde en Ter Apel kennen een consignatierooster gebaseerd op een keer per vier weken een geheel weekend. Van de post Stadskanaal zijn de bevelvoerders en chauffeurs één keer per 6 weken op werkdagen gedurende de avond en nacht geconsigneerd en het daarop volgende weekend. Overige brandwachten in Stadskanaal kennen alleen een consignatierooster van één weekend per 6 weken. De post Bellingwolde werkt doorgaans zonder consignatie.

Jouw werkgever

Jouw eventuele werkgever moet natuurlijk wel toestemming geven voor een functie als parttimer en je in de gelegenheid stellen om in actie te komen.  Van onze parttimers wordt verwacht dat ze redelijkerwijs ook tijdens de normale werktijden voor een uitruk beschikbaar zijn. De werkgever krijgt hiervoor wel een opgeleide brandweerman of -vrouw terug die daardoor ook inzetbaar is als officieel BHV-er. Dat scheelt de werkgever zowel de opleidingskosten als de jaarlijkse herhalingstrainingen.

Meer informatie nodig of al direct solliciteren?

Heeft u belangstelling om vrijwilliger bij één van onze posten te worden en u woont en werkt in onze wervingsgebieden, neem dan contact met ons op, of vul direct het aanmeldingsformulier in. Stuur het ingevulde formulier in naar: zuid@vrgroningen.nl.

Of kom op kantooruren even langs het bureau aan de Veenstraat 8 in Stadskanaal, dat mag ook als je belangstelling hebt voor de posten Bellingwolde, Ter Apel of Vlagtwedde.

Een aantal veel gestelde vragen worden hier beantwoord: FAQ's

Of download hier onze wervingskrant van 2011!

Onderdeel van Veiligheidsregio