Oefening te Deldenerbroek

DvhN: Scholieren ingezet als 'toezichthouders'

Klik voor een vergroting

Terug naar vorige pagina

Artikel uit Dagblad van het Noorden:

Basisscholieren in de gemeente Vlagtwedde bekijken na de zomervakantie of hun ouderlijk huis en andere woningen voldoende brandveilig zijn.

Ze doen dat op verzoek van Elise Pastoor. Zij is lid van het brandweerkorps in haar woonplaats Ter Apel maar werd eerder dit jaar door de Veiligheidsregio Groningen ook benoemd tot buurtbrandweervrouw van de hele gemeente. Ze werd zo tevens de eerste buurtbrandweervrouw van de provincie.

In die hoedanigheid heeft zij onder meer de taak om de kennis van Vlagtwedders over brandveiligheid te vergroten en hen te vertellen hoe ze hun woning veiliger kunnen maken. En daar betrekt ze nu ook scholieren bij.

Maatregelen

,,Na de zomer bezoek ik de oudste basisscholieren in de hele gemeente en vertel ik hen over brandveiligheid’’, zegt Pastoor. Ze krijgen ook een kaart waarop allerlei maatregelen staan die de veiligheid ten goede komen. Met die kaart inspecteren ze hun ouderlijk huis. Ze kijken bijvoorbeeld of er een rookmelder is, of er spullen op de trap staan die het vluchten bij brand bemoeilijken. Ze strepen op de kaart aan welke maatregelen zijn getroffen.

Het is de bedoeling dat ze hetzelfde doen in woningen van oudere familieleden en senioren in de buurt. ,,Als die senioren er mee instemmen natuurlijk. Die kaarten komen uiteindelijk bij mij terug en dan kan ik, indien nodig, contact zoeken met de betrokken senioren en met hen praten over het veiliger maken van hun huis. En daarbij is dus het grote voordeel dat kinderen zich bewuster worden van veiligheid.’’

Sociaal-maatschappelijk werker

Het inzetten van scholieren als ‘brandinspecteur’ is het eerste grote project van de buurtbrandweervrouw. Maar zij houdt ook al enige tijd spreekuren in openbare gebouwen in Ter Apel, Sellingen en Vlagtwedde. Burgers kunnen zich daar melden als ze vragen hebben over veiligheid, niet alleen over brandveiligheid. Die spreekuren zitten ook in het takenpakket van Pastoor.

,,De bekendheid van die spreekuren moet natuurlijk nog groeien maar regelmatig spreken me al mensen aan. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over een oudere, eenzame bewoner in hun buurt. Of over de brandveiligheid in zijn of haar huis.’’

Pastoor zoekt bij dergelijke meldingen contact met de betrokken senior en schakelt indien nodig ook andere maatschappelijke organisaties in. ,,Ik fungeer op deze manier ook als een soort sociaal-maatschappelijk werker.’’

Datum / tijd: 07:49 | 09 augustus 2016

Onderdeel van Veiligheidsregio